понеділок, 8 серпня 2016 р.

Дитячому психологу

Групова робота для дитячого психолога


Одним із напрямків роботи практичного дитячого психолога є групова робота.
З досвіду можу сказати, що існує кілька простих правил, які слід притримуватись психологу, який працює з групами дітей.

1. Кількість учасників визначається числом, яке означає вік дітей. Тобто для 4-х річок оптимальним буде 4 учасника.
2. Вправи, які спрямовані на розумову роботу повинні чергуватися з вправами, які дозволяють розслабити чи напружити тіло (динамічні вправи).
3. Тривалість заняття для різних груп дітей різна (дошкільники – 30-35 хв., молодші школярі 40-45 хв., підлітки – до години).
4. Для зручності варто притримуватись певної структури заняття – вправа на початок; завдання, які розкривають зміст теми; вправа на прощання. Дуже добре, якщо заняття супроводжуються певними ритуалами. Якщо ви бачите, що динаміка групи налаштована на вправи іншого формату (не такого як ви запланували), то варто швидко перелаштуватись і йти за групою.
5. Для підтримання певної дисциплін варто озвучити декілька(!) правил і намагатися слідкувати за їх дотримання. Чим молодші діти, тим менше правил слід вводити. Я зазвичай слідкую за тим, по-перше, щоб всі діти були включені в роботу (для діток які відмовляються виконувати завдання або просто втомились в нас завжди є місце біля нашого “кола” на подушці, де малюк може просто полежати, але гратися забороняється) і, по-друге, щоб діти не проявляли фізичного насилля один до одного (до речі, конфлікт на групі – це завжди прекрасний спосіб спробувати і навчитися вирішувати його прийнятним способом).
Дитячий практичний психолог

Немає коментарів:

Дописати коментар