пʼятниця, 10 квітня 2020 р.

Читання підлітків


Підлітки втрачають інтерес до читання книжок
Молодь стала набагато менше читати, констатують соціологи. Підлітки майже не читають книжок, які не входять до шкільної програми.
Літературні критики наголошують, що інтерес до книжки падає сьогодні у всьому світі.
Сьогодні читання художньої літератури в підлітковому середовищі витісняється.
«Дійсно, за даними 70-х років, учень старших класів читав близько 3 книг щомісяця, а це близько 40 книжок за рік. Дівчата читали більше, хлопчики – менше. Сьогодні ж школяр за місяць читає менше однієї книжки і, в кращому випадку, набирається 10 за рік. Це зовсім інший читацький досвід, культура інша, мотивація інша. Це абсолютно дві різні читацькі культури. І питання не в тому, на якому носії вони читають художню літературу, а питання в кількості – і в цьому сенсі різниця фантастична. А це значить, що з таким бідним запасом читання, сучасний випускник школи просто погано розуміє тексти, які він читає.
«Якщо за читача не боротися, то цей процес може сильно прискоритися»
Щодня ходять учні 1-4 класів (самі читають чи батьки їм читають), книжечки носять, беруть, їх в бібліотеці
.
У 5-8 класах масово не читають, але є читачі: хто любить детективи, хто любить пригодницьку літературу, а хто й наукову. А от в старших класах читають тільки за програмою: вивчають Пушкіна – беруть Пушкіна, вивчають Шевченка.
Книжка – найкращий спосіб само ідентифікації
Адже книжка – це необхідне тренування мозку і кращого засобу для вдосконалення мислення ще не вигадали, каже літературний критик Костянтин Родик.
«Коли мати чи батько читає дитинці в 3 роки – це і є мотивація»
Психологи не радять примушувати дітей читати. Але мотивувати варто і починати потрібно з раннього дитинства, коли особистість ще тільки формується.Викликати інтерес у дитини до книжки фахівці радять з 3 років. І обов’язково обговорювати прочитане. А головне – дорослим треба показувати приклад та читати самим.

Немає коментарів:

Дописати коментар